Bu Blogda Ara

2 Aralık 2012 Pazar

Çinli Anneler Batılı Annelere Karşı

Kaplan Anne’nin Zafer Marşı, New York Times Bestseller’larından biri. Yale Üniversitesi’nde hukuk profesörü Amy Chua tarafından 2011 yılında yazılan kitap; ruh ve beden sağlığı yerinde çocuk yetiştirmenin sırrının çocuğu pek çok yönden kontrol altında tutmak olduğunu öne sürüyor.
Kaplan Anne’nin Zafer Marşı, İki kız çocuğu olan kitabın yazarı Amy Chua’nın  çocuklarını nasıl yetiştirdiği ve çocuklarını yetiştirmek için kendi hayatını nasıl adadığına dair bir hayat hikayesi. Ben de bir anneyim ve çocuk yetiştirmek kılavuzu olmayan bir konu. Bu konu ile ilgili birçok kitap okuyorsunuz  ancak pratik hayatta kitaplardan okuduklarınızı uygulamak çok kolay olmayabiliyor.
Kitaba dönersem kitap çocuk yetiştirmeyi iki başlıkta topluyor; biri Çinli yöntemler diğeri ise Batılı yöntemler.Kitabın tamamını okuduğunuzda Çinli annelerin yetiştirme yöntemi için “Evet bunlar gerçekten psikopatlar ve topluma da yetiştirme tarzlarından dolayı yeni psikopatlar yetiştiriyorlar” diyebilirsiniz. Ancak belli noktalarda örnek alınması gerektiği yanlar olduğunu düşünüyorum. Örneğin; Batılı annelerin çocukların yaptıkları en ufak şeye veya başardıkları en ufak konu ile ilgili hemen takdir ettiklerini belirtiyor ancak Çin tarafında ise çocuğun takdir edilmesi için gerçekten zor olan bir konuyu başarması gerektiğini vurguluyor. Zoru başaran çocukta kendi sınırlarını genişletebiliyor. Çinliler çocuğun disiplinli olması için birçok yöntem geliştiriyor. Mutlaka ufak yaşlardan çocuğun bir müzik aleti çalmasını, bir spor dalında uzmanlaşması için anne babalar çocuklardan daha fazla efor harcıyorlar.
Kitap ile ilgili Publishers Weekly’nin yorumunu iletiyorum. Özelikle her anne babanın okuması gereken,keyifli bir kitap.
“Chua,tipik Asyalı çocukların sıra dışı başarılarının ardındaki sırrı açıklıyor:Çinli anne. Bu çocukları yetiştirmede başarılı olan en geleneksel yöntemi de ön plana çıkarıyor: Katı,eski ve tavizsiz değerler.Bu sistemle,ebeveynlerin Çinli olmasına gerek yok… Chua ve kendisi gibi Yale profesörü olan Yahudi kocası, iki kız çocuğu yetirtirmişler ve kızların hem okulda hem de müzikal kariyerlerinde inanılmaz derecede başarılı olmalarını sağlayan bu eğitim yılları, hem bir ebeveynlik modeli hem de dikkat edilmesi gereken bir hikaye olarak karşımıza çıkıyor. Chua, yöntemlerinin korkutucu olduğunu inkar etmiyor; fakat elde ettiği sonuçların tartışılmaz olduğunun da farkında!”
-          “Publishers Weekly”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder