Bu Blogda Ara

3 Haziran 2012 Pazar

Mülakat Ustalık İster

Şirketlerin işe alım sorumlularının ve görüşmeye giren yöneticilerin baş ucu kitaplarından biri mutlaka Nurdan Akalın Terazi tarafından yazılan “Mülakat Ustalık İster” kitabı olmalı.

Kitap birçok alanı başlıklara ayırıyor benim bu başlıklar arasında en önemli gördüğüm ise Mülakatı yönetmek. Bugün işe alım adımlarında doğru adaya  ulaşmak için minimum 45 dakikalık görüşmeler yapılıyor ve sonrasında görüşülen  adayla ilgili pozisyonun yöneticilerine yönlendiriliyorlar. Yöneticilerin değerlendirmelerine ve şirketlerin belirledikleri yetkinlik kritlerlerine gore adayların mevcut pozisyonlara yerleştirilmeleri sağlanıyor.. Tabii bu süreçlerde adaylara yapılan kişilik envanterleri, ingilizce testleri gibi birçok aşamalarda şirketlerin işe alım uygulamalarına gore değişiklik ve çeşitlik gösteriyor.

Günümüzde işe girmenin kolay olmaması gibi adayların da artık şirketleri beğenip, beğenmemeleri, tercihleri de oldukça önemli. Yapılan iyi bir mülakat şirketi aday ile tanıştıran ilk basamak ve şirketlerin ön yüzü. Bu noktada bu süreç oldukça profesyonelce yönetilmeli.

Nurdan Akalın Terazi’ye gore Başarılı bir mülakat için…

-          Ünvanı ne olursa olsun, mülakat yapan herkes mülakatın yöneticisi olduğunun bilincinde    olmalıdır. Mülakat yöneticisi mülakatın kendi belirlediği yolda ilerlemesinden sorumludur.
-          Mülakat sırasında çok ve gereksiz konuşan, istenilen dışında bilgi veren adaylar karşısında kapalı sorular sorarak, gerektiğinde araya girerek veya sözsüz mesajlar vererek, önceden planlanan yol haritası doğrultusunda konuşma sağlamalıdır.

 

1 yorum:

  1. tavsiyen için çok tşekkürler canım hemen okuyacağım:))

    YanıtlaSil