Bu Blogda Ara

8 Nisan 2012 Pazar

Yetenek Sarrafları

Yetenek Sarrafları; günümüzde şirketlerin başarı sırlarını sadece rakamsal sonuçlara bağlamayıp, özellikle şirket içerisinde varolan yetenekli çalışanların keşfedilip, çalışanlara belli noktalarda yatırım yapılmasını ve önemli pozisyonlara getirilmesinin önemini vurguluyor. Özellikle Hindustan Unilever, P&G,Agilent, Novartis gibi firmaların yetenek sarflarını keşfetmeleri ile ilgili örnekler kitapta çok iyi aktarılmış.


Yetenek Sarraflarının İlkeleri ;

1. En başta CEO olmak üzere aydın bir yönetim ekibi.Sıradan CEO'lar şirketlerinin geleceklerini finansal ve strateji hedefler doğrultusunda planlar. Aydın CEO ise ilk önceliğinin şirketi geleceğe götürecek yetenekleri inşa etmek ve harekete geçirmek olduğunu bilir.

2. Fark gözetme yoluyla meritokrasi. Fark gözetme meritokrasiyi besler; aynılık(insanları farklılaştırmada başarısızlık)da sıradanlığı. Yüksek performansı otomatik olarak, kararlaştırılmış finansal hedeflere ulaşmaya ya da bu hedefleri aşmaya bağlayan şirketlerde çoğu zaman ikincisi gerçekleşir.Yetenek sarrafları ise istisnasız,performansın altında yatan birçok nedeni irdeler. Böylece liderleri tanıyabilir ve yeteneklerine, davranışlarınıa ve değerlerine göre ödüllendirebilirler.

3. Çalışma değerleri.

4. Bir güven ve açık sözlülük kültürü. Bir şirket, çalışanlarının güçlü yönlerini ve geliştirilmesi gereken özellikleri hakkında doğru bilgiye sahipse ancak o zaman onları geliştirebilir ve ancak insanlar içtenlikle yani, dürüst ve açık bir biçimde konuşurlarsa bu bilgileri elde edebilir.

5.Titiz bir yetenek değerlendirmesi. Yetenek sarrafları, insanlarıyla ilgili süreçlerde de finansal sistemlerindekiyle aynı hedef ve sonuç yönelimine sahiptir. Açık, zamana dayalı insan geliştirme hedefleri belirlerler ve bu hedeflerin nedenlerini ve nasıllarını tartışırlar.

6. İnsan kaynakları ile iş ortaklığı.

7. Sürekli öğrenme ve gelişme. Yetenek sarrafları, hızlı değişen iş ortamının, hem yöneticilerinin becerilerinin hem de kendi liderlik ölçütlerinin sürekli olarak değişmesini ve güncellenmesini gerektirdiğini bilirler.

Yetenek Sarrafları / Akıllı Liderler Niçin İnsanlara Rakamlardan Fazla Değer Verir? Bill Conaty&Ram Charan /MediaCat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder